facebook  ИСУН

Следващото посещение на групата ни беше в овощна градина „Златото на Островец“, при братята Зеки и Хикмет Ахмед. Амбициозни млади хора, радетели на родното, патриоти по душа, млади и амбициозни професионалисти с добри познания в сферата на овощарството. Зеки и Хикмет отглеждат два вида сортове круши „Деведжи“ - вкусът на есента и „Санта Мария“ - вкусът на лятото. Овощната градина се намира в землището на с. Островец, общ. Кирково, с много подходящ почвено- климатичен  район, с изключително удобна локация, на километър разстояние от ж.п. гара Подкова и главния път /магистралата за КППП Маказа – Нимфея. Срещата при двамата братя премина с щедра дегустация на плодовете от овощната градина, крушова ракия, сладко от круши и много топли емоциции!

Какво споделиха за нас Зеки и Ахмед за своя „бизнес“ с плодове?

От близо 15 години продължаваме заедно да отглеждаме, увеличаваме и надграждаме био стопанството, с овощните площи за двата сорта Деведжи и летни круши сорт Санта Мария, разработени специално за пазара за прясна консумация. Общо към момента имаме над 3000 плодни дръвчета, разположени върху земя, наша собственост. Работата ни е доста трудоемка и е свързана с ежедневни грижи. При създаването на овощните градини сме предвидили и сме се съобразили с няколко фактора в сектора Овощарство - избор на типа на насаждението, овощния вид и сорт, подложката на заложените дръвчета, тяхното разстояние и схема на засаждането. Не спираме до тук – прилагаме изключително строга растителна защита и торене и много други съпътстващи дейности докато стигнем до качествена и количествена продукция. 

От трайните  круши, наша гордост е сорта „Деведжи“. Това е есенен сорт, невероятно сочен, сладък, хрупкав, издръжлив и качествен продукт, с който достигнахме  "до голямата верига BILLA. Плодовете му са много едри, средно по 400-800гр., като той може да достигне дори и над килограм. Амбициите ни са, да създадем затворен цикъл на производство – до крайни продукти от круши - сладко, конфитюр, мармалад, натурални сокове, сушени плодови и други, чрез въвеждане на нови компоненти за преработка на продуктите. За съжаление, до този момент не сме ползвали стимулите и възможностите за безвъзмездно финансиране по ПРСР, чрез МИГ или на национално ниво, но вече имаме идея и проектна документация за кандидатстване.

Контакти:  0889 918 878,   makaza_ood@abv.bg 

  

 

 

 

 

Водено от общностите местно развитие

ВОМР е метод за включване на партньори на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници в разработването и прилагането на местни интегрирани стратегии, които помагат на своите региони и спомагат за преход към по-устойчиво бъдеще.