facebook  ИСУН

Актуални приеми:

Част от програмата включваше и посещение на фермата на фамилия Станчеви, която отглежда 450 кошера, разположени в четири пчелина в  екологично чист планински район в сърцето на Родопите, околностите на гр. Златоград и гр. Неделино, област Смолян. От тях вадят три вида мед – акациев, билков и манов, също и различни пчелни продукти. 

Групата ни посети най-близкият пчелин до Златоград, където най-младата сила в семейния пчеларски бизнес – Сергей ни запозна накратко с живота на пчелите, продуктите, които произвеждат и ползите от включването в менюто си медът за здраве.

Какво сподели с нас Сергей за магията на пчеларството?

Да си пчелар освен занаят е и призвание, с голяма любов го сподели Сергей, че е част от призваните. «Ползвайте меда като храна, за да не се налага да го ползвате като лекарство», това е мотото на нашата пчелна ферма „Станчеви“. Основно за пчелините се грижим двамата с баща ми Илия. По цялата верига – от ваденето на три вида мед – акациев, билков и манов и производството на различни пчелни продукти, до реализацията им, са ангажирани всички от семейството. Аз съм трето поколение пчелар. Дядо ми-Стоян Станчев, лека му пръст, започва да се занимава с пчеларство почти на шега. През 1950-а поставя началото с два кошера, за да вади мед за фамилията и две години по-късно вече създава пчелин от 36 кошера. С времето баща ми Илия Станчев, проявява интерес към занаята и бързо е завладян от магията на пчеларството. Благодарение на него бизнесът продължава да се разширява и постепенно фермата се увеличава.

Аз се включвам официално в бизнеса преди 10 години. През 2010г. кандидатствах по мярка 112 „Млад фермер“ от първия период на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., и благодарение на проекта разширих бизнеса си до 250 кошера. Това ми даде успешен старт. Голям стимул е също и призът, който печели през 2011г. за млад фермер на годината.

С наградата много се гордея и тя стои на челно място в моя дом. Пчеларството е занаят, който ме кара да се чувствам сигурен в себе си, защото го правя и развивам с удоволствие, чистосърдечно споделя Сергей Станчев и продължава своя меден разказ: Реално медът ни е биологичен, но все още нямаме сертификат. Отделно добиваме и пчелен клей, цветен прашец, пчелно млечице и приготвяме клеева тинктура. Цехът ни е в село Еленка, а майстори са основно майка ми и баща ми. Там освен с центрофуга разполагаме с целия необходим инвентар за производство на качествени крайни продукти.

Бъдещите ми планове са амбициозни – да увелича кошерите, да прилагам подвижно пчеларство, както и да наложа АПИТЕРАПИЯ С КОШЕРЕН ВЪЗДУХ В ЗЛАТОГРАД. Този метод е много известен в Германия, Словения и на Запад, в България е малко известен. Вече съм изградил една къщичка, в която има поставени кошери. На тях са монтирани инхалатори с маски, които позволяват на хората да дишат съвършено пречистен въздух директно от кошера. Този въздух е наситен с всичко, което произвежда пчелата. Методът е изключително полезен и представлява „малка лаборатория“, съвкупност от всичко което произвежда пчелата за тези, които страдат от астма – обяснява Сергей Станчев. Терапията се прави в периода от май до септември на годината. Съвкупност от нашите продукти може да ги откриете в специализирания ни магазин в Стария град Златоград.

 Контакти: farm-stanchevi.com; 0897 610 955

 

 

 

 

 

 

Водено от общностите местно развитие

ВОМР е метод за включване на партньори на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници в разработването и прилагането на местни интегрирани стратегии, които помагат на своите региони и спомагат за преход към по-устойчиво бъдеще.